POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Euro je veliki uspeh – Bez šale

Postavite komentar

Robert_Mundell

Greg Palast | The Guardian USA
Utorak, 26. Juni, 2012

Mišljenje da je euro „propao“ je opasno naivno. Euro radi upravo ono šta je njegov kreator  ( i bogatih 1% ove planete)  koji ga je usvojio, predvideo i planirao za to da učini.
Taj kreator  je bivši ekonomista University of Chicago  Robert Mundell. Arhitekta  „supply-side economics“ je sada profesor na univerzitetu Columbia, ja  sam ga poznavao preko moga profesora iz Čikaga Milton Friedman-a,a koji otišao sa univerziteta pre nego što je Mundell proveo istraživanje o valutama i tečajevima i proizveo  nacrt za evropsku monetarnu uniju i zajedničku evropsku valutu.

Mundell je dakle, bio više zabrinut sa svojim aranžmanima kupatila. Profesor Mundell koji ima i Nobelovu nagradu i drevnu vilu u Toskani, rekao mi je, pobesnelo:

„Oni mi ne daju ni da imam toalet. Imaju pravila koja mi zabranjuju da  ne moogu  imati toalet u ovoj sobi! Možete li to zamisliti?“

Kao što se događa, ja ne mogu da zamislim, jer ja nemam vilu u Italiji, tako da ja ne mogu zamisliti frustracije podzakonskih akata koji regulišu tako važna pitanja,kao što su pozicija kupatila.

Ali Mundell,  kanadsko-američki mogu sve građanin, nameravao je učiniti nešto po  tom pitanju: doći sa oružijem koje bi raznelo sva vladina pravila i propise na području rada. (On je stvarno mrzio sindikalne vodoinstalatere koji naplaćuju gomilu para da  pokrenu svoj  prestol.)

“ vrlo je teško otpustiti radnike u Evropi“, požalio se. Njegov odgovor: euro.

Euro bi stvarno odradio svoj posao kada kriza udari, Mundell  je objasnio. Uklanjanje vladine kontrole nad valutom bi sprečilo izabrane male neugodne zvaničike da koriste kejnesov ( John Maynard Keynes) monetarni i fiskalni eliksir i izvuku naciju iz recesije.

„To stavlja monetarnu politiku izvan dosega političara“, rekao je on. „[I] bez fiskalne politike, jedini način da narodi mogu zadržati radna mesta je u konkurentnim smanjenjima pravila o poslovanju.“

On je naveo zakone o radu, propise za zaštitu okoline i, naravno, porezi, sve to bi euro mogao da ukloni. Demokratiji ne bi  trebalo dozvoliti da se povežu sa  tržnicom – ili vodovodom.

Kao drugi Nobelovac, Paul Krugman, napominje, stvaranje eurozone prekršilo je osnovno pravilo poznato kao „optimalna valutna oblast“. To je pravilo osmislio Bob Mundell.

To ne smeta Mundell-u. Za njega, euro nije bilo uključivanje Evrope u snažnu, jedinstvenu ekonomsku jedinicu.TU se Radilo o Reagan-u i Thatcher-ovoj.

„Ronald Reagan ne bi bio izabran za predsednika bez Mundell uticaja“, jednom je napisao Jude Wanniski u Wall Street Journalu. Mundell-ov „supply-side economics“  postao je teorijski šablon za „Reaganomics“ – ili kako ga je George Bush Stariji nazivao, „voodoo ekonomija“: čarobno verovanje u patentrecept slobodno-tržište koji je takođe inspirisao politiku gospođe Thatcher.

Mundell mi je objasnio  da, u stvari, euro je komad sa Reaganomics:

„Monetarna disciplina prisiljava i političare na fiskalnu disciplinu .“

A kada kriza dođe, ekonomski razoružani narodi imaju malo da učine,osim da izmene vladine propise na veliko, privatizovati državne industrije masovno, skresati poreze i poslati evropske države blagostanja daleko nizbrdo.

Dakle, vidimo da je (neizabrani) premijer Mario Monti (član Bilderberg kluba) zahtevao „reformu“ zakona o radu  u Italiji kako bi bilo lakše za poslodavce poput Mundell-a otpustiti one toskanske vodoinstalatere. Mario Draghi, (neizabrani) Čelnik Evropske centralne banke, poziva na „strukturne reforme“ – eufemizam za šemu drobljenja-radnika . Oni navode nebuloznu teoriju da  „unutrašnja devalvacija“ svake nacije će ih sve napraviti više konkurentnim.

Monti i Draghi ne mogu verodostojno objasniti kako, ako svaka zemlja na kontinentu umanjuje vrednost svoje radne snage, mogu steći konkurentsku prednost. Ali, oni ne moraju objasniti svoje politike, oni samo moraju pustiti tržišta da rade svoj posao na svakoj od  svetskih nacija i njihovih obveznica. Dakle, valutna unija je klasni rat drugim sredstvima.

Kriza u Evropi i požari u  Grčkoj su proizveli zagrevajući sjaj onoga što supply-siders’ filozofski kralj Joseph Schumpeter naziva“ kreativna destrukcija „. Schumpeter-ov odani sledbenik i slobodno-tržište apologeta Thomas Friedman je odleteo u Atinu posetiti „improvizovano svetilište“ u izgoreloj banci gde je troje ljudi poginulo nakon bombardovanja  molotovljevim koktelima anarhističkih demonstranata, i iskoristio priliku da pruži besedu o globalizaciji i Grčkoj „neodgovornosti“.

Požari, masovna nezaposlenost,  prodaja nacionalne imovine u bezcenje, doneće ono  šta  Friedman naziva „regeneracija“ Grčke i, na kraju, cele eurozone. Tako da Mundell i oni drugi s vilama mogu staviti svoje toalete i kupatila gde god oni to požele.

Daleko od toga da je propao, euro,  Mundell-ova  bebica, uspeo je verovatno više nego što je   njegov kreator mogao da sanja i u najluđim snovima.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s