POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

ZVANIČNO JE: Banke u Evropi sada mogu oduzeti depozite kako bi pokrili svoje Kockarske gubitke

Postavite komentar

euro_building
Business Insider
Henry Blodget
25. Mart, 2013

 

Kao što se očekivalo, Kipar i EU postigli su dogovor o spašavanju Kiparskog financijskog sistema u poslednjem momentu kasno sinoć, i koji će smanjiti šanse da se Kiparski financijski sistem i ekonomija u potpunosti  uruši.

Novi dogovor je bolji nego prethodni u jednom ključnom pogledu:

Depoziti manji od 100.000 € će biti zaštićeni

To je vrlo važno. Ti depoziti navodno su „osigurani“. Ako bi ih iskoristili,na način na koji je prethodni dogovor o spašavanju predviđao, takav postupak bio bi uveliko nepošten i  postavio bi dosta alarmantan presedan.

Sada, male štediše u evropskim bankama mogu odahnuti. Barem u ovom slučaju krupnih zloupotreba od strane bankarskih menadžera, njihove životne ušteđevine će biti sačuvane.

Ali, dobre vesti se tu i  završavaju.

Iako će depoziti do 100.000 €  biti pošteđeni, depoziti preko 100.000 € će biti oduzeti i izloženi   još neutvrđenoj visini i vrsti finansijskih nameta. Sa zaplenjenim novcem ide se na spašavanje  kockarskih gubitaka neodgovornih idiota koji vode neke od Kiparskih banaka.

Ova plenidba, suvišno je i pomenuti, će smanjiti entuzijazam bogatih štediša za čuvanje novca u bankama koje su se uvalile u financijske probleme.

I zbog toga što su se mnoge, mnoge banke u Europi uvalile u financijske probleme, to će stvoriti opšte stanje nesigurnosti među bogatim štedišama u celoj evrozoni.

I to bi moglo oterati i neke od banakarskih kreditora takođe.

Uostalom, nikada pre u istoriji globalnih financijskih kriza, veliki bankarski sistem nije dopustio da štediše izgube novac, bez obzira koliko nepromišljeni, glupi i pohlepni njihovi bankarski menadžeri bili. I vrlo  retko su  bankarski krediteri  – oni koji drže bankarske obveznice – bili pozvani da pomognu.

U ovom slučaju, međutim, štediše će izgubiti novac. Možda puno novca. I ako bi na Kipru  bili veliki krediteri velikih banaka (debtholders)  verovatno bi bili suočeni sa gubicima.

Moguće je da će svi samo nasmejati prisećajući se Kipra, i gledati ga kao jedinstven slučaj. Uostalom, bankarski sistem Kipra bio je poznat po offshore pranju novca mnogih Ruskih oligarha, tako da će mnogi ljudi  ovu vrstu otimanja imovine verovatno videti kao slučaj „sami su tražili.“

Ali ovaj optimističan pogled na Kiparski horrorshow previđa jednu ključnu činjenicu:

Glavni razlog zbog kojeg  Kiparske štediše neće izgubiti svoj novac je, jer je postalo politički teško (nemoguće?) za lidere u Nemačkoj i drugim  bogatim evropskim zemljama spasiti svoju braću sa „periferije“, bez uzimanja mnogo kilograma „mesa“.

I  to je taj presedan, i pored sudbine velikih depositora na Kipru, on će sigurno preplašiti i   velike Evropske  banke depozitore i zajmodavce.

Ako je  Nemačka završila sa  spasavanjem država i  izvlačenjem banaka iz finansijkog kolapsa bez  da te zemlje i banke pokrivaju neke troškove, nije jasno kako će Nemačka odbiti sledeći put Španiju, Italiju, Grčku i druge zemlje u blizini- kad usled očajno loše financijske situacije  dođu  i od  EU traže ponovno spasavanje.

Za razliku od Kipra, bankarski  sistemi u tim zemljama imaju „bondholders“ koji  mogu dobiti „šišanje“ pre nego štediše dobiju „šišanje“, ali će efekat biti isti.  Po prvi put od kolapsa Lehman Brothersa, koji su posuđivali  svoj novac  bankama ili držali  svoj novac u bankama visokog rizika.
Zbog   „zelenaša“ iz susedstva (Nemačke) sada je „izvlačenje“ po  mnogo nepovoljnijim uslovima.
To je otrežnjavajući  presedan.
I to će verovatno podstaći mnoge ljude da se zapitaju i pobrinu o tome gde je njihov novac.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s