POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Obamino predizborno obećanje da će zaštiti Whistleblower-s je skinuto sa interneta

Postavite komentar

Obama
29/07/2013
Kopp online
Usred žestoke akcije od strane Obamine administracije protiv Whistleblower, internet stranica change.gov tranzicionog Obaminog tima iz 2008,na kojoj su se mogla pročitati i predizborna obećanja kandidata je skinuta sa interneta nedavno.

Fondacija Sunlight istakla je da se stranica poslednji put mogla posetiti 8 Juna, t.j. dva dana nakon prvih otkrivanja Edward Snowden-a o NSA programu nadziranja . (Snowden još nije u tom trenutku otkrio svoj identitet.) Jedno od obećanja koje je Obama dao na sajtu,ticalo se „zaštite Whistleblower“:
„Kada je u pitanju rasipanje, prevara ili zloupotreba od strane vlade,onda je aktivan državni službenik koji se oseća posvećen integritetu u javnom životu i koji je spreman da se time pozabavi [javno], često najbolji izvor informacija. Takva hrabra i patriotska dela ponekad možgu spasiti živote i često uštede novac poreskih obveznika. Oni bi stoga trebalo da budu više podsticani nego potisnuti. Moramo javnim radncima na saveznom nivou omogućiti da obrate pažnju na malverzacije i da obezbede dobru radnu etiku. Barack Obama će ojačati zakone o Whistleblower tako da javni službenici na federalnom nivou, koji rasipanje, prevaru i zloupotrebe otkrivaju,budu zaštićeni. Obama će obezbediti da federalne vlasti brže istraže navode Whistleblower i omogućiti da oni imaju potpunu pravnu zaštitu i pristup pravdi i postupku predviđenim zakonom. “
Do sada, Bela kuća još nije odgovorila na brojna pitanja i zahteve za mišljenje zašto je sajt uklonjen sa mreže. Sam sajt je otvoro mogućnost da se uporede Obamina predizborna obećanja i stvarno delovanje njegove vlade.Ona se i dalje može videti u arhivi Wayback.

Duže vreme na sajtu change.gov se nalazio zajedno sa opaskom, „period tranzicije je sada prošao, a nova vlada je počela sa radom,“ jedan link ka sajtu whitehouse.gov. Sada su na sajtu samo ovaj link, a druge stranice change.gov više nisu dostupne u poslednje vreme sa početne stranice. Umesto toga, posetilac je pozvan da se dalje informiše na sajtu Vlade.

Pre Snowden Otkrivanja , ali nakon što je desetar Bradley Manning tajne informacije prosledio istražnom sajtu Wikileaks, Obamina administracija je pokrenula program Insider Threat („pretnja od insajdera“) kao odgovor, da se buduća otkrića ili curenje informacija spreči. U ovom slučaju, svim zaposlenima je naloženo da budnim okom motre na svoje kolege. Štaviše, je u okviru programa, osobe koje se sa svojim žalbama ili obelodanjivanja pridržavaju normalnog propisanog puta su bolje zaštićeni od odmazde. Ali četiri Whistleblower iz oblasti nacionalne bezbednosti, izjavili su jednoglasno, da je nakon što su izneli svoje informacije pred generalnog inspektora odbrane, Ministarstvo pokrenulo istragu protiv njih.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s