POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Talas stečaja kotrlja se preko evrozone

Postavite komentar

Baumarktkette Praktiker

 
Michael Brückner
Kopp online
Lešinari kruže iznad euro zone. Alpine, Praktiker, Max Bahr, Loewe- ovo su samo trenutno najistaknutije žrtve. Eksperti očekuju da će ove godine u zemljama euro zone porasti bankrotstva za čak 21 odsto. Samo u Španiji , 40 odsto više kompanija bankrotira nego godinu dana ranije. Ali, takođe i u Nemačkoj i Austriji, brojevi su alarmantni. Do kraja godine, stotine hiljada radnih mesta će verovatno nestati u ove dve zemlje. Međutim, politika je uključila feel-good režim.

Vlada predstavlja na vreme za izbore Nemačku kao ekonomskog uzornog studenta, Dax (Nemačka berza) odbacuje sve loše vesti i održava se na više od 8000 poena, a Nemci ocenjuju evro danas još pozitivnije nego pre godinu dana.

To je jedna strana medalje. Druga je : Već nekoliko meseci kotrlja se talas stečajeva širom zemlje. On vuče i jake brendove u provaliju i uništava desetine hiljada radnih mesta.

Talas pogađa jako različito pozicionirane kompanije.Lanac Jeftinih hobi alata Praktiker je bankrot, isto tako i navodno profitabilano sestra preduzeće Mak Bahr. Loeve proizvođač visoko kvalitetnih i samim tim skupih električnih uređaja se bori za opstanak. Isto važi i za IVG kompaniju koja se bavi nekretninama. lanac automobilskih radionica ATU hitno traži nove investitore, ili najkasnije početkom sledeće godine mogao bi da usledi bankrot. Novac nedostaje i textil diskont lancu NKD kao i proizvođaču naoružanaja Heckler & Koch. A u oblasti solarne energetike je već došlo do spektakularnih neuspeha.

Prema navodima Creditreform u prvoj polovini 2013 u Nemačkoj je došlo do skoro 15 600 stečajeva, u poređenju sa 14 900 u istom periodu prošle godine. 150 000 radnih mesta na taj način je već izgubljeno ili su u akutnoj opasnosti. Oštećenje poverilaca se procenjuje na oko 16,5 milijardi eura. Posebno pogođeni talasom stečajeva u Nemačkoj su trgovina, građevinarstvo, solarna industrija i dostavljači za auto industriju.

Ali, ne samo da je Nemačka preplavljena talasom stečajeva.Iznad većine zemalja euro-zone već nekoliko meseci kruže lešinari. Posebno loše je pogodilo Austriju. „Austrijska privreda je znatno oslabila“, kaže studija kreditnog osiguravača Prisma. Posebno, kolaps Alpine Bau potresla je ekonomiju u susednoj zemlji. Mereno u odnosu na obaveze od oko 2,6 milijardi eura, verovatno će biti najveći bankrot u Drugoj Republici, šta više kolaps građevinske kompanije Alpine Bau preti da uništi 80 malih preduzeća, koji su živeli u najvećem delu od ovog građevinskog preduzeća.Bankroti lanca austrijskog elektronik prodavca Niedermeier i kadrovske službe MPS već je bila udarna vest pre Alpine.

Eksperti očekuju da će ove godine u Austriji biti povećanje u stečajnim brojkama najmanje četiri odsto više nego u 2012. Međutim, i pored spektakularnih stečaja u Nemačkoj i Austriji, te zemlje će proći dalje samo sa plavim okom jer u euro-zoni, preti talas bankrotstava nezamislivih razmera. Kredit osiguravač Prisma predviđa rast bankrotstava u zemljama euro zone za oko 21 odsto u 2013.

Posebno je dramatična situacija u Španiji. Tu je broj stečajeva u ovoj godini, u odnosu na 2012 veći za čak 40 odsto. Čak i među zemljama južne Evrope, ovakav trend će se povećati alarmantno. U Grčkoj se računa sa povećanjem broja stečajeva za deset odsto, u Portugalu za 8,5 odsto i 6,9 odsto u Italiji. U Švajcarskoj, međutim,broj stečaja bi mogao da padne za oko dva odsto ove godine.

Eksperti izveštavaju o dva suprotstavljena kretanja. Iako je broj bankrotstava u euro-zoni se povećava za 21 a u celoj Evropi za 16 odsto u visine, broj stečajeva u Americi i Aziji se smanjuje za pet odsto. Kolaps tržišta u kriznim južno Evropskim državama i posledični pad izvoza, smanjenja investicija, i osetnog pada privatne potrošnje u mnogim zemljama euro zone zajedno čine ekonomsku klimu,u kojoj podsticaj dobijaju lešinari.

Da li će i sledeće godine još više poznatih kompanija i brendova nestati sa tržišta? Optimisti se nadaju bar da se talas bankrotstava u 2014 postepeno smanji. Drugi stručnjaci, međutim, strahuju da stečaj firmi, kao što su Alpine ili Praktiker su samo početak i da dolaze – što je veoma verovatno – posle parlamentarnih izbora još lošije vesti iz kriznih zemalja i da bi mogli slediti još spektakularniji slučajevi stečaja. „Pretpostavljam da se dinamika stečaja u eurozoni može još povećati,“ kaže Ludwig Mertes, direktor firme Prisma kredit osiguranja.

U svakom slučaju, treba da oni kandidati koji su trenutno na listi „smrti“ne računaju sa velikodušnom državnom pomoći kao banke. Za velike banke i korporacije, kao što su Opel, važi maksima „preveliki da propadnu“( To big to fail). Oni su suviše moćni da idu u bankrot. Za srednja preduzeća, međutim važi „To small to fail.“ Ne smeju da propadnu, jer su previše mali da se nadaju državnoj podršci.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s