POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Predsednički Sastanak Signalizuje katastrofalni događaj

Postavite komentar

082213obamameeting

„Negde u pozadini se odvija kriza“

 

Mac Slavo
SHTFPlan.com
Jul 22, 2013
Ako postoji jedna stvar koju znamo o tome kako američka vlada radi, to je da je američki narod često poslednji sazna o ozbiljnim problemima koji mogu da se dešavaju iza scene.
Ove nedelje, potez koji je uplašio mnoge ekonomske i finansijske analitičare, predsednik Barack Obama održao je poseban, zatvorenih vrata sastanak sa vladinim šefovima finansijske, monetarne i agencije za nadzor. Uključeni su bili i Federal Reserve, FDIC, CFTC, DIK i agencije stambenog finansiranja – Federal Housing Finance Agency.
Ovo je dovelo do toga da se mnogi zapitaju šta se zaista dešava – i da li će ovaj ozbiljan događaj biti održan još jednom.
Pretpostavljam da sam uvek nervozan zbog posledica onoga što se desilo u aprilu, poslednji put kad je predsednik SAD imao sastanak sa svim bankarskim šefovima, a dva dana kasnije je cena zlata bila razbijena za više od $ 200.
Sada, predsednik se sastaje sa svim šefovima raznih agencija, institucija, Federalne rezerve, i svih ostalih ključnih subjekata novca u Sjedinjenim Američkim Državama danas. Šta bi to trebalo da znači?
Ali, jasno je ako predsednik ima taj sastanak, postoji kriza koja se odvija negde u pozadini, a to može vrlo dobro da se ispolji prema dolaru, kamatne stope, kao i masovno tržište derivata u vezi sa kamatnim stopama.
Ovaj talas u kamatnim stopama možda je već ozbiljno destabilizovao ceo finansijski sistem, i zato je ovaj sastanak održan u Beloj kući. Činjenica je da velika većina derivata na svetskom finansijskom sistemu se odnose na kamatne stope.
Sada, ceo finansijski sistem može biti na ivici zbog odvijanja neke vrste katastrofalnog događaja zbog onoga što smo već videli na tržištu obveznica, i kako se derivati u toliko mnogome prepliću. Znači, mi smo možda na pragu drugog katastrofalnog kraha derivata.
John Embry – King World News via Steve Quayle
Uoči kolapsa 2008, kada su stubovi našeg finansijskog sistema prolazili kroz kontrolisanu detonaciju, predsednik Federalnih rezervi uveravao nas je da je kriza bila sadržana. Eksperti i komentatori su vrištali na televiziji investitorima da je sve u redu i da nastave da kupuju obveznice.
Iza scene, međutim, predsednik Bush, Federalne rezerve, i vodeće svetske finansijske institucije su se mučili da shvate kako da sačuvaju celu stvar od raspadanja. Kao što je bivši američki sekretar za finansije Hank Paulson primetio, bili smo na ivici istorijskog kolapsa, a oni su ga dobro znali unapred.
Američki narod nije bio te sreće. Većina je shvatila da su stvari pogoršale tek kad je 50% njihovog bogatstva zbrisano na berzi i katastrofalnom uništenju tržišta nekretnina.
Danas, kao i pre, svi eksperti u Washington-u i glavnim medijima se trude da nas uvere da smo usred ekonomskog oporavka. Međutim, ključni ekonomski pokazatelji ukazuju drugačije. Svedoci smo pada globalne isporuke, zaustavljanje potrošačke potrošnje, i možda najvažnije, značajan porast kamatnih stopa i troškova pozajmljivanja američke vlade.
Sada, kada se predsednik sastaje sa glavnima iz državnih finansija, kreditne i monetarne politike, ne mogu a da ne mislim da nešto nije u redu.
Da li smo na ivici druge globalne katastrofe?

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s