POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Da li se sreća okrenula protiv izazivača ratova ?

Postavite komentar

F-16C's bring decisive airpower to Afghanistan

Ron Paul
Da li će protekle nedelje , ući u istorijske knjige kao faza početka kraja američke intervencionističke spoljne politike ?

 

Početkom septembra ,Obamina administracija je bila na ivici da ispali tomahavk rakete na Siriju.Te rakete su bile neophodne kako je tvrdila vlada da kazni sirijsku vladu za korišćenje otrovnog gasa protiv sopstvenog naroda. Prema izveštajima američka vlada planirala je i pored raketnih napada i bombardovanja, čak i dalje vojne akcije protiv Sirije.
Priče o „napadima opomene “ kao upozorenje sirijskoj vladi eskalirale su ,kada su neki američki zvaničnici, govorili kako je neophodno da se oslabi sirijska vojska da bi se omogućila promena režima .Američka vlada je čak odbila da isključi upotrebu kopnenih snaga u Siriji .
Državni sekretar John Kerry pribegao je starom triku koji je funkcionisao u prošlosti u više navrata. Assad je novi Hitler , rečeno je , i sada ne napasti , značilo bi ponavljanje politike smirivanja Neville Chamberlain-a , koju je praktikovao kod Minhenskog sporazuma.

Vlada je predstavila svoj dokaz , koji je trebao da potvrdi izjave da Sirijska vlada stoji iza napada hemijskim oružjem , i predsednik je pozvao Kongres da mu odobri da upotrebi vojnu silu protiv Sirije . Istraživanja pokazuju da je američki narod bio jako malo zainteresovan za učešće u drugom ratu na bliskom i srednjem istoku. I zato što vlada nije uspela da obezbedi nijedan ubedljiv dokaz za svoje tvrdnje, podrška u narodu je još više opala . Kao i uvek u takvim slučajevima ,mediji su širili ratnu propagandu .
A onda se desilo nešto neverovatno . Počelo je u Britanskom parlamentu , koji je odbio učešće zemlje u americkoj vojnoj akciji protiv Sirije . Britanija je inače uvek bila pouzdan partner na američkoj strani , kada je reč o vojnim misijama u inostranstvu , pa stoga ishod ovog glasanja bio je pravi šok. Iako je Predstavnički dom američkog Kongresa i Senat stao iza predsednikove odluke da napadne Siriju, Američko stanovništvo je bilo protiv toga .

Podrška ‘normalnih’ poslanika i senatora raspala se zato što su hiljade Amerikanaca kontaktirali svoje izabrane predstavnike telefonom i e-mailom i zahtevali njihovo odbacivanje podrške predsedniku. Izgledalo je kao da je glasanje u Predstavničkom domu već izgubljeno,a i podrška Senata više nije smatrana sigurnom. Tada su i senatori osetili bes američkog naroda , i to je ukazivalo na istorijski poraz za predsednika USA.

Vlada i njeni saveznici koji su podržali rat ,nisu mogli da priušte sebi poraz u Kongresu, jer bi im konačno oduzeo mogućnost američkog napada. Zato su pozvali za odlaganje glasanja – bar za neko vreme . Bilo bi mnogo bolje da je zahtev predsednika podnešen i razmatran u obe kuće i u Senatu i u Predstavničkom domu i onda odbijen. Ali, čak i bez glasanja je očigledno da se ovde dogodio veliki preokret.

Ruski predlog da hemijsko oružje sirijske vlade stavi pod međunarodnu kontrolu , a zatim ga uništi , je , čini se , po sporadičnim izjavama Kerry-a takav korak koji bi mogao da učini da se SAD uzdrže od napada. Iako detalji tek treba da se razjasne ruski plan nam daje nadu , kojeg je Sirijska vlada već prihvatila , da američki napad može da se spreči .

Američki građani su se izjasnili protiv rata . Mnogi ljudi sada postavljaju pitanja o kojima sam se i sam često pitao : zašto se vidimo primorani da intervenišemo kada negde izbiju nemiri u svetu? Zašto bi morali uvek voditi računa o rešavanju svetskih problema ? Ovde u americi se dešavaju fundamentalne promene , što mi daje hrabrost . Pobedili smo veliku pobedu radi mira i slobode . Nadam se da možemo dalje graditi na njemu i izgraditi ga.
Ron Paul

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s