POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Zlatno čudo : Ko manipuliše cenu zlata ?

Postavite komentar

shutterstock_59595097

Kopp online
Zlato je izgubilo u poslednjih dvanaest meseci od kraja septembra 2012, skoro 30 odsto vrednosti. Sada su Amerikanci dodatno oslabili dolar kroz zamrzavanje budžeta ( obustavu rada vlade ). Ali cena zlata ostaje niska . Čudo – ili manipulacija ?
Zlato se drži na manje od $ 1350 / uncu, i to sada konstantno već mnogo dana . Godine 1990 , zlato je dobilo na vrednosti tri odsto pri tadašnjem zamrzavanju rada vlade u SAD . Trenutno zlato bi trebalo da dobije na vrednosti za najmanje 50 dolara, a to se ne dešava .
Da li je cena previsoka?To se pitanje stalno postavlja u medijima.Ali,šta je tu „suviše visoko“? Zlato se u stvari retko koristi u proizvodnji. Dakle, niti je $ 400 preniska , niti je 2000 $ previsoka cena. Zlato je zamenska valuta par ekselans , i to kroz celu istoriju.
Nemačka reč Geld (novac) ne potiče od reči „Gold“- zlato(nego od istog korena kao „Gilde“, što znači sudbinska zajednica), ali zlato postade novac.Tek pre 40 godina ,SAD su ukinule pokrivanje navčanice dolara zlatom, jer više nisu imali dovoljno zlata za buduću proizvodnju novca. Na ovaj motiv nema izmena.
Novac se proizvodi za ništa iz ničega i služi u tekućem financiranju države – ili svakako daje kratkoročnu solventnost . Zlato je i dalje oskudno i proizvodi se jedan odsto na godišnjem nivou . Pa zašto onda ne bi trebalo da sada cena raste ?
U Kini su sada bili veliki praznici – od 1 do 7. Oktobra. Tako su se mnogi turisti mogli snabdeti sa visokim popustima , tako da potražnja bi verovatno mogla biti još veća. Međutim ,zlato je uvezeno već duže vreme u Kinu, tako da je kratkoročni efekat mali. Na dugi rok , međutim , dovodi do istog fenomena: cena će morati da raste , iako se to nije desilo.Već aprilu su se cene zlata čudno ponašale.
To znači , ni stvarna potražnja ni strah od ekonomskog kolapsa u SAD ne može značajno podići cenu zlata. Ovo je neobično i postavlja se pitanje ko postavlja poklopac na cenu zlata . Odgovor ostaje isti kao i pre . Verovatno su investicione banke , koje se tu uključuju u dešavanja. Pri tome banke kao što su Goldman Sachs, žele da kupuju zlato što je moguće jeftinije , da bi to kasnije prodavale po fiksnim cenama.
Shodno tome i trgovci reaguju na tržištu , i shodno tome čitaju se analize bankarskih kuća . Mađutim investitori mogu celu igru preokrenuti. Kada talas negativnih izveštaja o zlatu jedanput prođe ,nastaće visok potencijal. SAD su praktično bankrotirale, Grčka ne može da se izvuče iz blata,Kineska privreda ne raste tako brzo kao ranije.
Sve ovo ukazuje na veliku krizu poverenja – od koje će zlato profitirati. Ko se danas priključi imaće srednjeročno za sigurno relativno jeftine cene ulaska . Oni koji čekaju , mogli bi da dožive da voz prođe, jer , kada će cena zlata ponovo porasti ,stoji zapisano u zvezdama . Banke ne mogu trajno da drže poklopac na loncu .

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s