POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

“ SAD su samo produžile fitilj bombe „

Postavite komentar

Haushaltsstreit-USA

Nakon pozitivnih reakcija na sporazum u američkom budžetskom sporu sledi oštra kritika iz Kine. Nije se “ uradilo ništa u suštini „.Agencija Dagong smanjila je SAD kreditni rejting .
Die Welt
Johnny Erling, Peking
Kina kao najveći strani nosioc američkih obveznica nakon izražavanja trenutnog olakšanja uputila je žestoke kritike o sporazumu u poslednjem trenutku. Sa tim je napravljen samo “ privremeni dobitak na vremenu „. Sporazum nije imao nikakvu primetnu nameru i trud da se nađe lek i da se krene sa dugotrajnim lečenjem “ uporne i hronične fiskalne bolesti “ u američkom sistemu .
Političari u Vašingtonu nisu “ izneli ništa Suštinski na put ,oni su samo još jedanput odgodili konačni kolaps globalnog poverenja u američki finansijski sistem i u bezbednost dolarskih investicija “ , prokomentarisala je nekoliko sati nakon dogovora ,zvanična novinska agencija “ Xinhua “ “ Vi ste samo kratoročno produžili fitilj na bombi. “
Ujutru ,prva reakcija je još bila pozitivna. Portparol Ministarstva ekonomije ,Shen Dayang rekao je Peking se “ nada i veruje da američka vlada sada na vreme može ublažiti rizičan razvoj i tako potpomoći globalni finansijski oporavak i stabilnost tržišta . Dužnička kriza mogla bi u suprotnom oslabiti dolar, izazvati njegovu devalvaciju i povećati rizike poslovanja kineskih spoljnotrgovinskih firmi .
Kina poseduje većina američkih obveznica
SAD je drugo po veličini izvozno tržište za Kinu.“ Oporavak svetske ekonomije i ekonomije SAD treba stabilno okruženje .“ Vidno olakšanje, pokazali su i Pekinški financijski političari : Kina poseduje po nedavno dostupnim podacima od jula sa 1,28 biliona dolara , većinu obveznica SAD , odmah iza Japana . Pekinška centralna banka i devizne ustanove su rasporedile oko trećinu svojih deviznih rezervi u vrednosne obveznice SAD .
Kineska rejting agencija Dagong snizila je kreditnu sposobnost Sjedinjenih Država . Sjedinjene Američke Države će sada biti ocenjene sa “ A- “ izvestio je Rojtersu pripadajući informativni servis IFR . Perspektiva ostaje negativna . Fundamentalna situacija da će dug rasti brže od poreskih prihoda i bruto domaćeg proizvoda i dalje postoji – Dagong je tako pravdao potez .
Agencija ne uživa u inostranstvu ni blizu pažnje kao američke rejting agencije Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch. Fitch je upozorio osvrćući se na američki budžetski spor,o sniženju američkog kreditnog rejtinga

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s