POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Kina stvara razdor između SAD i Saudijske Arabije ?

Postavite komentar

Himmelstempel-Peking-China
Kopp online
25. Oktobar 2013
Između SAD i Saudijske Arabije, postoji pauza, piše Reuters, navodno zbog „Iranske i Sirijske “ politike SAD . Ali, možda postoji još nešto ? Kina je nedavno zamenila SAD kao najvećeg uvoznika nafte , i tendencija raste.
Prošlog meseca ,desio se istorijski događaj : Kina je pretekla SAD kao najvećeg potrošača i uvoznika nafte na svetu . Centralno kraljevstvo trošilo je 6,3 miliona barela dnevno , i tako je skinulo sa vrha SAD sa 6,23 miliona barela .
Već na početku godine , Kina je zamenila SAD kao najveći trgovinski narod na svetu . To da sada uvozi i više nafte nego SAD , moglo bi da bude od ogromnog značaja . Kao što se pričalo neko vreme od strane posmatrača i analitičara , Kina želi SAD i finansijski da ukloni sa prestola , i planira da sruši američki dolar kao globalnu valutu za trgovanje . Dakle , da li će već uskoro postojati petro – juan ?
Reuters je objavio pre tri dana da se Saudijska Arabija udaljava zbog „Iranske i Sirijske “ politike SAD . Čak se govori i o raskidu između vladajuće Saudijske porodice i Bele kuće u izveštaju . Ali možda ipak ima mnogo više od toga ? Alternativni mediji imaju potpuno drugačije objašnjenje za “ pauzu „, jer Saudijci mogu videti kako zbog ekonomskog pada SAD plivaju niz vodu i njihovi prihodi.
Da saudijci kao naftna država simpatišu sa Kinom, barem ne iznenađuje, jer će kineski uvoz nafte porasti do 2020 , prema poslednjim procenama , na 9,2 miliona barela dnevno . U svakom slučaju , pojavljivanje “ pauze “ između Saudijske Arabije i SAD u ovom kontekstu nije nelogično . Da li je zaista sve tako jednostavno i da li je uopšte bilo “ pauze “ kako je to objavio Reuters, to naravno , nije tako sigurno.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s