POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Amerika i Izrael stvorili su “ monstruozni virus “ koji sada ugrožava reaktore nuklearnih postrojenja u celom svetu

Postavite komentar

121113stuxnet

Kopp online
U svojoj opsesiji da spreče Iran u razvoju nuklearnog oružja ,SAD i Izrael, kreirali su kompjuterski virus pod nazivom “ Stuxnet „kome je zadatak da ometa iranska nuklearna postrojenja . Jedan od najistaknutijih stručnjaka za kompjutersku bezbednost , Eugene Kaspersky, izjavio je ove nedelje ,da je virus napao i jednu rusku nuklearnu elektranu .
Internet-IT-Platforma The Register je napisala :
„Zloglasni Stuxnet štetni program, koji je navodno razvijen od strane SAD i Izrael da ometa iranska nuklearna postrojenja je , očigledno izazvao kvar u ruskoj nuklearnoj elektrani , izjavio je Eugene Kaspersky . “
Ovo otkriće je usledilo na jednoj sednici u rundi pitanja i odgovori posle predavanja, koje je Kaspersky je održao prethodne nedelje u australijskom nacionalnom press klubu . On je , između ostalog, izjavio da obaveštajni oficiri koji su bili odgovorni za tu “ ofenzivnu tehnologiju,“ često nisu svesni posledica, ali koje bi morali imati u vidu, kada se takvi štetni programi koriste.“ Sve što radite , ponaša se kao bumerang . Uvek se vraća nazad „, rekao je on . “ … Tu je vrlo moguće da zemlje koje nisu uključene u konflikt budu žrtve cyber napada na kritične infrastrukture … Mi ovde imamo posla sa cyber prostorom . Ne postoje granice , i mnogi objekti koriste iste sisteme . “
On je od „ruskih astronauta “ koji se razumeju u svoj posao, saznao i kako je dalje tvrdio da su čak i uređaji na Međunarodnoj svemirskoj stanici bili privremeno zaraženi nakon što su naučnici došli sa zaraženim USB uređajima na stanicu ISS . Drugi bezbednosni stručnjaci se slažu sa tom ocenom .
Britanska Internet stranica V3 za bezbednost interneta izveštavali su u tekstu pod naslovom “ Stuxnet : Britanske i Američke nuklearne elektrane u opasnosti , jer se malvare širi i izvan Rusije “ :
“ Stručnjaci iz FireEye i F- Secure izjavili su za V3, na osnovu strukture Stuxnet , vrlo je verovatno da su mnoge elektrane pogođene tim štetnim programom … F – Secure analitičar Sean Sullivan je rekao, ponašanje Stuxnet-a nije predvidivo, dakle, Virus ne samo da je u postrojenjima koja je Kasperski pomenuo, on se verovatno proširio i na mnoge druge sisteme. Virus se ne širi preko Interneta. Prostire se zbog programske greške , čak i izvan njihovog normalnog cilja preko USB uređaja. I pored pozadine i namene institucija protiv kojih je razvijen virus, ne bih se iznenadio da i u drugim zemljama sa nuklearnim elektranama se nalaze zaraženi računari, “ rekao je on . “
Direktor strategije bezbednosti u FireEye, Jason Steer, izrazio je slično mišljenje i dodao, čak i veoma važna infrastruktura često nije baš sigurna , dakle, takvi sistemi su idealno “ leglo “ na kome Stuxnet može da se proširi . Zbog atipične distribucije i ponašanja Stuxnet-a, tradicionalne odbrane su preopterećene od malvera i jedva u stanju da zaustave ili uopšte da razumeju kako se nastanjuje i kakav efekat ima upravo taj virus. “ Vrlo je verovatno da su zaražene i druge elektrane i postrojenja širom sveta , a biće ih još više , jer je virus sada postoji kao da je u divljini. Sada će kompanije verovatno svake nedelje morati da pokušaju da shvate kako mogu da se zaštite od inficiranih USB uređaja „, rekao je on .
Korišćenje Windows XP operativnog sistema će uticati u budućnosti sa još većim rizicima , pošto je Microsoft najavio da će za manje od godinu dana zvanično obustaviti podršku za dvanaest godina star operativni sistem. To znači da tada neće više biti obezbeđene i na raspolaganju važne zakrpe.
Ovo je sve tako sjajno da možete da se uporedi sa globalnim „ratom protiv terora “ , koji se tako glupo vodi da se terorizam širi i intenzivira .

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s