POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Michail Chodorkowski – njegov stvarni zločin

Postavite komentar

Chodorkowski_full-spectrum-dominance
F. William Engdahl
Konačna odluka suda u postupku protiv bivšeg ruskog naftnog oligarha izazvale su dramatične proteste od strane Obamine administracije i vlada širom sveta,nazivajući rusko sudstvo tiranijom i gore. Šta se začajno zaboravlja u slučaju Chodorkowski, je pravi razlog zašto je Putin naredio hapšenje i zatvaranje bivšeg šefa najvećeg privatnog naftnog giganta Yukosa.
Michail Chodorkowski stvarni zločin nije bio krađa ruskog bogastva za sitne pare u eri bandita za vreme Jelzin-a. Njegov pravi zločin je da je igrao ključnu ulogu u zapadnoj operaciji obaveštajnih službi, koja bi trebalo da uništi ostatke Rusije kao funkcionišuće države. Znajući ovo,kazna je blaga u odnosu na standarde koje SAD ili Velika Britanija praktikuju kod osuđenih izdajnika .Obamin zatvor za mučenje u Guantánamo je samo jedan primer dvostrukih standarda u Washington-u.
U politički korektnom stilu u Wikipedia se navodi: „naftna kompanija Yukos je kompanija u Rusiji koja je do 2003 vođena od strane ruskog oligarha Mihaila Chodorkowsk-og …. Chodorkowski je osuđen i poslan u zatvor …… Yukos je u periodu od 2000 – 2003 jedan od najvećih i najuspešnijih Ruskih kompanija. U 2003 ,Ruska vlada je suočila Yukos povodom poreske revizije sa dodatnim porezom u iznosu od 27 milijardi dolara. Pošto su sredstva Yukosa bila“ zamrznuta“ od strane vlade ,kompanija nije mogla da otplati potrebne poreze. Dana 1. Avgusta 2006 Ruski sud je proglasio bankrot Yukos-a. Većina Yukos imovine prodata je po niskim cenama naftnim kompanijama, koje su pripadale Ruskoj državi. Evropski Parlamentarni savet osudio je Rusku kampanju protiv Yukos-a i njenog vlasnika, jer se radi iz političkih razloga i krše ljudska prava . “
Međutim, ako kopamo malo dublje, slučaj izgleda sasvim drugačije.Kada Chodorkowski u Sibiru izlazi iz svog privatnog aviona u oktobru 2003, on biva uhapšen. On je uhapšen zbog utaje poreza , kao što je ispravno opisano u Wikipedia. Šta , međutim , nije rečeno je činjenica da je on već u dobi od 40 godina, postao najbogatiji čovek u Rusiji , raspolagao je bogatstvom od 15 milijardi dolara, što je sakupio u doba bezakonja Jelzin-ove ere kroz lažne akvizicije.Na aukciji koje je sprovela njegova sopstvena banka, Chodorkowski je platio $ 309 miliona za Yukos . U 2003 ,vrednost iste kompanije je procenjena na 45 milijardi dolara , što se ne može svoditi na menadžersku genijalnost Chodorkowskog.
Godine 1998 , Chodorkowski je oslobođen na američkom sudu na kojem je optužen za podstrekavanje pranja novca preko $ 10 miliona dolara kroz svoje banke i Bank of New York. Očigledno je imao jako uticajne prijatelje . Tadašnji šef National Bank of New York, Edmund Safra , ubijen je nekoliko meseci kasnije u njegovom stanu u Monaco od pripadnika navodne “ ruske mafije“ , koje je navodno prevario u pranju novca od droge.
Ali ima još da se izveštava. Chodorkowski je gradio vrlo impresivne veze na Zapadu. Sa svojim milijardama , koje je na kraju ukrao od ruskog naroda, on je stekao je neke moćne prijatelje . Osnovao je po uzoru na Open Society-Foundation američkog milijardera George Soros-a, Open Russia Foundation. Kao članove odbora imenovao je dva moćna čoveka na Zapadu -Henry Kissinger und Jacob Lord Rothschild.
Nakon toga , razvio je kontakte sa nekim iz najuticajnijih krugova u Washington-u i postao član u savetodavnom odboru najtajanstvenije privatne firme Carlyle Group , gde je radio sa drugim članovima kao što su George H.W. Bush (senior) i James Baker III i učestvovao na sastancima odbora .
Ali pravi zločin, zbog kojeg je Chodorkowski završio iza Ruskih rešetaka bila je činjenica da se on pripremao da izvede državni udar koji su potpomagale SAD kako bi postao predsednik , iskoristivši izbore 2004 za Rusku Dumu. Chodorkowski je hteo da iskoristi svoje ogromno bogatstvo da kupi dovoljno mesta na predstojećim izborima za Dumu , kako bi promenili Ruske zakone u vezi vlasništva nad naftom u zemlji i cevovoda za transport. Štaviše , on je planirao da bude direktan protivkandidat Putina na izborima za Ruskog predsednika.
Kao deo dogovora, u kojoj je Putin osvojio prećutnu podršku takozvanih ruskih oligarha , Putin je razradio sporazum da im Rezervat kojim bi zadržali svoje bogatstvo, ali samo pod uslovom da vrate jedan deo svog bogastva za Rusiju, i da se sa njihovim novcemne mešaju u unutrašnju politiku Rusije. Većina oligarha su se složili u to vreme takođe i Chodorkowski . Oni su ostali ugledni Ruski biznismeni . Ali ne i Chodorkowski.
U vreme hapšenja Chodorkowski je i dalje preko svog Carlyle Group prijatelja George H.W. Bush( otac bivšeg predsednika Džordža Buša ) pregovarao zbog oko 40% akcija Yukosa da prosledi bivšoj firmi Condolezza Rice( Chevron ) ili Exxon Mobile. Ovaj korak bi upropastio jedinu mogućnost koja je Rusiji i Putinu bila preostala da obnovi uništenu Rusku privredu : nafta i naftni izvoz na Zapad preko državnih cevovoda za dolare .
Tokom sledeće istrage državnog tužioca u predmetu Yukos , ispostavilo se da je Chodorkowski takođe tajno potpisao ugovor sa londonskim Lordom Rothschild , koji se nije odnosio ne samo da pomogne rusku kulturu sa svojim finasiranjem Open Russia Foundation. U slučaju njegovog eventualnog hapšenja ( Chodorkowski je očigledno znao da je se igrao sa vatrom svojim pokušajem puča protiv Putina ) trebalo bi da 40 % udela u Yukosa odlutaju u ruke lorda Rothschild-a.
Krokodilske suze Hillary Clinton i Barack Obame zbog kršenja ljudskih prava Chodorkowskog sakrivaju daleko veći plan kojeg zvanično niko ne priznaje . Washington je pokušao da iskoristi ruske oligarhe da uništi u potpunosti jedinu silu na zemlji , koja ima više nego dovoljno vojne snage da se suprotstavi strategiji “ potpune dominacije “ Pentagona – kontrola cele planete .
Ako pogledate celu stvar pod ovim svetlom , slatke reči o „ljudskim pravima“ dobijaju sasvim drugačije značenje .

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s