POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Rusija je stvarno uradila – Rusija zapravo napušta Dolar

Postavite komentar

dollar

by Michael Snyder | Economic Collapse

Rusi su u stvari napravili potez protiv petrodolara. Čini se da su prilično ozbiljni u svojoj strategije dedolarizacije . Najveći proizvođač prirodnog gasa na planeti, Gasprom, potpisao je ugovore sa nekim od njihovih najvećih kupaca za prelazak plaćanja za prirodni gas iz američkih dolara u evre. A Gasprom to nikada ne bi uradio bez pune saglasnosti ruske vlade, jer ruska vlada ima većinski udeo u Gaspromu. Nije bilo reči o ovome u velikim glavnim informativnim mrežama u SAD, a ovo je senzacija. Kada govorimo o Gazpromu, vi govorite o kompaniji koja je apsolutno masivna. To je jedna od najvećih kompanija u celom svetu i sama ona čini 8 odsto ruskog BDP-a .Ona ima 18 odsto rezervi prirodnog gasa cele planete, a takođe je veoma veliki proizvođač nafte. Dakle, kada Gazprom napravi ovakav potez onda je to izuzetno značajano.
Kada je Barak Obama nedavno odlučio da šamara neke besmislene ekonomske sankcije Rusiji, on je verovatno mislio da će svet zaboraviti na njih posle nekoliko novinskih ciklusa.
Ali Rusi ne zaboravljaju, i oni sigurno ne opraštaju.
U ovom trenutku Rusi okreću leđa SAD, a to uključuje i američki dolar.
Šta ćete sad pročitati je absolutna senzacija, a ipak niste čuli o tome od bilo kojeg velikog američkog izvora vesti. Ali ono što Gasprom sada radi ima potencijal da zaista uzdrma svetski finansijski pejzaž. Sledi izvod iz vesti izveštaja novinske agencije ITAR-TASS …
Gasprom njeft je potpisao dodatne sporazume sa potrošačima o mogućem prelasku sa dolara na evro za plaćanja pod ugovorima, šef naftne kompanije Aleksandar Djukov izjavio je na konferenciji za novinare.
„Dodatni sporazumi Gasprom njeft o mogućnosti da se prebace ugovori sa dolara na evro su potpisani. Sa Belorusijom, su dogovorene isplate u rubljama „, rekao je on.
Djukov je izjavio devet od deset potrošača su se složili da se prebacite na evro.
I Gasprom nije jedina velika kompanija u Rusiji koja se udaljava od američkog dolara.
Prema RT, i druge velike ruske korporacije prelaze u druge valute, isto tako…
Rusija će početi rešavanje više ugovora u azijskim valutama, posebno Yuan, kako bi umanjila svoju zavisnost od dolar tržišta, i zbog zapadnih sankcija-koje bi mogle da zamrznu sredstva u bilo kom trenutku.
„Tokom poslednjih nekoliko nedelja došlo je do značajnog interesa na tržištu od velikih ruskih korporacija da počnu da koriste razne proizvode u Yuan i drugim azijskim valutama, i da otvore račune na azijskim lokacijama,“ izjavio je Pavel Teplukhin, šef Deutsche banke u Rusiji , za Financial Times, koji je objavljen u jednom članku u nedelju.
Diversifikacija trgovinskih računa sa dolara na kineskog Yuana i drugih azijskih valuta kao što su Hong Kong i Singapur dolar, je deo Ruskog okretanja prema područiju Azije kao posledica tenzija sa Evropom i SAD, čije veze su i dalje zategnute od Ruske akcije u Ukrajini.
I prema Zero Hedge : „širiti upotrebu ne-dolar valuta“ je jedna od glavnih stvari na kojima velike ruske banke rade upravo sada …
Andrej Kostin, izvršni direktor Državne banke VTB, rekao je da širiti upotrebu ne-dolar valuta bio je jedan od bankinih „glavnih zadataka“. „S obzirom na obim naše bilateralne trgovine sa Kinom, povećanje korišćenja transakcija u Rubljima i yuanu [Renminbi] je prioritet na dnevnom redu, i tako da radimo na tome sada“, rekao je on predsedniku Rusije Vladimiru Putinu tokom brifinga. „Od maja, mi smo na obavljanju ovog posla.“
„Ne postoji ništa loše u tome što Rusija pokušava da smanji svoju zavisnost od dolara, zapravo je to sasvim razumna stvar“, rekao je šef druge velike Ruske evropske banke. On je dodao da ruska velika izloženost prema dolaru, je podvrgava većoj tržišnoj nestabilnosti u vremenima krize. „Ne postoji nijedan razlog zašto morate da obavljate trgovinu sa Japanom u dolarima“, rekao je on.
Cela zemlja prolazi kroz veliku finansijsku konverziju.
Ovo je jednostavno senzacija.
U međuvremenu, Rusi povlače novac iz američkih banaka neviđenom brzinom …
Dakle, u martu, bez čekanja da sankciona spirala udari, Rusi povlače svoj novac iz američkih banaka. Depoziti Rusa u američkim bankama iznenada su potonuli od $ 21,6 milijardi na 8,4 milijarde dolara. Oni su povukli 61% svojih depozita za samo mesec dana! Oni su naučili svoju lekciju sa Kipra na teži način: dobiti novac od dok još možete pre nego što bude konfiskovan.
Za one koji misle da sve ovo ne bi moglo povrediti američku ekonomiju ili finansijski sistem SAD, vi stvarno treba da se vratite i pročitate moj prethodni članak pod naslovom: “De-Dollarization:Russia Is On The Verge Of Dealing A Massive Blow To The Petrodollar“ Istina je da ekonomski sistem SAD izuzetno zavisi od finansijskog ponašanja ostatka sveta.
Jer skoro svi ostali na ostatku planete koristi našu valutu za trgovinu jedni sa drugima, to čuva vrednost američkog dolara veštački visoko i čuva naše troškove pozajmljivanja veštački nisko.
Kad Rusija napusti američki dolar to će ga povrediti, ali ako i drugi narodi počnu da slede ovaj trend , to bi eventualno moglo da izazove finansijsku lavinu.
Ovo čega smo svedoci sada je samo prekretnica.
Efekti se neće osetiti odmah. Dakle, ne očekujte da to izazove finansijsku katastrofu sledeće nedelje ili sledećeg meseca.
Ali ovo je definitivno još jedan element u „savršenoj oluji“, koja počinje da se stvara za američku ekonomiju.
Da,živeli smo u privremenom mehuru lažnih stabilnosti za nekoliko godina. Međutim, dugoročni izgledi nisu postali bolji. U stvari, dugoročni trendovi koji su uništavali naše ekonomske i finansijske temelje samo su nastavili da budu još gori.
Dakle, uživajte u „dobrim vremenima“, dok još možete.
Ona sigurno neće trajati previše dugo.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s