POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Eurazijske SCO-zemlje ugrožavaju Hegemoniju NATO-a

Postavite komentar

SCO_Taiwan_Map

F. William Engdahl

Ponovo se dešavaju nenamerne posledice izuzetno agresivne spoljne politike Vašingtona. Sada se događa, šta je zapravo trebalo da se spreči : Zemlje velike evroazijske kopnene mase prilaze jedni drugima i formiraju ekonomski , politički i vojni i blok , de facto , kao protivtežu planiranoj „jedinoj supersili“ Americi .
Naziv bloka je “ Šangajska organizacija za saradnju “ , skraćeno “ SCO “ , ili u engleskoj verziji  “ Shanghai Cooperation Organization, SCO „. U svom najnovijem godišnjem sastanku , države članice su se usaglasile, po prvi put od 2001 ,  za pridruživanje četiri nove zemlje – sa potencijalno dalekosežnim posledicama .
Dana 31. jula , sastali su se ministri spoljnih poslova šest zemalja osnivača Šangajske organizacije za saradnju – Rusija, Kina , Tadžikistan, Kazakstan , Uzbekistan i Kirgistan – u glavnom gradu Tadžikistana Dušanbe radi savetovanja, i  složili su se po prvi put na prijem novih država članica.
U svom sledećem godišnjem sastanku u septembru ove godine , SCO će primiti Indiju, Pakistan, Iran i Mongoliju kao četiri ‘ posmatrača zemlje. Jedan pogled na kartu Evroazije otkriva ogromnu važnost ovog koraka .
Da Kina , Rusija i ostale četiri zemlje primaju Iran nije veliko iznenađenje , jer su Kina i Rusija  branili nepokolebljivo tu zemlju  u poslednjih nekoliko godina , protiv američkih ekonomskih sankcija i navodne zloupotrebe nuklearnog programa za razvoj atomske bombe. Međutim, da zajedno sa Iranom, primaju Indiju i Pakistan , predstavlja težak udarac strategiji Vašingtona za opkoljavanja Kine .
Počev od proglašenja „rata protiv terora “ nakon napada od 11. septembra 2001 , je tadašnja vlada George W. Bush-a uvukla Pakistan u rat u Afganistanu, bukvalno sa pištoljem uperenim u glavu generala Musharraf-a . U isto vreme Vašington je pokušao da , Indiju, tradicionalnog neprijatelja Pakistana ,namami u novu , prvenstveno usmerenu protiv Kine “ posebanu vezu “ sa Vašingtonom .
Mongolija, dom legendarnog Džingis Kana , koji je danas spada u jednu  od najređe naseljenih zemalja u svetu , bila je decenijama narodna republika Mongolija , usko povezana sa Sovjetskim Savezom do njegovog kolapsa u 1991.
Ako se sada uključi u SCO , to predstavlja značajan udarac NATO planu da se napravi klin između Kine i Rusije u ovom strateški važnom regionu .
Zemlje proširene SCO sada imaju sve što im je potrebno da možda za celi sledeći vek postanu centar globalnog ekonomskog rasta – pod uslovom , naravno ,da ne bude rata . I pod uslovom da i oni ne počine grešku izdavanja privatnim bankama blanko ček na njihove ekonomije .
U tom kontekstu , je poučno citirati sada poznatu knjigu američkog studenta britanske geopolitike , Zbigniew Brzezińsk-og. U svojoj knjizi the Grand Chessboard objašnjava savetnik predsednika SAD :
“ Zapovest glasi : ne dozvoliti Evroazijskom izazivaču koji bi mogao da dovede evroazijski kontinent pod njegovu vlast i tako predstavljati opasnost za Ameriku . Cilj ove knjige je , dakle, da se razvije sveobuhvatna i samostalna Geostrategija Evroazije . ( Strana 16 )
U ovom kontekstu važno je , kako Amerika postupa sa Evroazijom. … Moć koja dominira Evroazijom će vladati nad dva od tri najnaprednija i ekonomski najproduktivnija regiona zemlje . Pogled na kartu je dovoljan da kontrola nad eurazijom  gotovo automatski znači i kontrola nad Afrikom i sa tim zapadna hemisfera i Okeanija [ Australija] u odnosu na centralni kontinent planete bi bila gurnuta u sporednu pozicju. Gotovo 75 odsto svetske populacije živi u Evroaziji , i u njenom tlu, kao i njenim kompanijama sadrži većinu materijalnog bogatstva sveta . Evroazija predstavlja 60 odsto svetskog BDP-a i oko tri četvrtine poznatih energetskih svetskih resursa . ( Strana 54 ) “
Profesor Aleksej Maslov Moskovskog Ekonomskog fakulteta govorio je o značaju širenja članstva SCO na Iran i drugih država posmatrača , što na kraju dolazi posle mnogih neuspelih pokušaja , zaključivši : “ SCO je na putu , da se formira kao protivteža ulozi NATO u Aziji . Shodno tome , ove zemlje žele da se aktivno uključe u SCO, koju smatraju kao čuvara njihovih interesa . SCO Trenutno ojačava , jer američka politika prema Aziji usmerena je preterano žestoko ka tome da potisne interese tih zemalja . “
Prijem novih članova vrši se nakon sastanka zemalja BRIC grupe u poslednjih mesec dana u Brazilu , u kojoj su Brazil , Rusija , Indija , Kina i Južna Afrika su se dogovorili o uspostavljanju nezavisne BRICs infrastrukturne banke koja će biti konkurencija Vašington – kontrolisanom MMF i Svetske banke. Činjenica da evroazijski SCO sada će uskoro uključivati deset članova  , predstavlja još jedan ozbiljan udarac Brzezińsk-om i Vašingtonovom snu kao jedine supersile.
Ostaje pitanje kako će „Američki oligarsi “ – David Rockefeller, Bill Gates, Bush porodica i drugi – reagovati na pojavu multipolarnog sveta . Rat Vašingtona u Ukrajini ukazuje na to da je njihov jedini odgovor je da se insistira izazvati novi svetski rat , kao što su to uradili ranije pre 100 godina , kada je Britanska imperija bila egzistencijalno ugrožena.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s