POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Konačno ! Jedan mali korak u pravom smeru

Postavite komentar

401752_srdja-popovic01apfoto-darko-vojinovic01_ff

BLIC : CRNA LISTA Emirati svrstali CANVAS Srđe Popovića u teroriste
Tanjug | 17. 11. 2014.

Na zvaničnom spisku terorističkih organizacija koje su objavile Ujedinjeni arapski emirati (UAE) našla se i jedna organizacija iz Srbije – Centar za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS).
Na tom spisku, prenosi APA, nalazi se jedna desetina organizacija iz Evrope, a među njima su muslimanske organizacije iz Skandinavije, Belgije, Nemačke, Francuske, Velike Britanije I Italije. Listu je napravila vlada UAE i skladu sa zakonom o borbi protiv terorizma, a objavljena je, kako prenosi novinska agencija zvanična agencija Emirata WAN, u medijima radi transparentnosti i podizanja svesti društva o tim organizacijama.
Među organizacijama koje su označene kao terorističke nalaze se, između ostalih, Muslimansko brastvo, Al Islah, Fataj al Islam, Al kaida u zemljama Magreba, Al kaida, somalijska Harakat al Šabad al mudžahedin, britanska Kordoba fondacija, nigerijska Boko Haram, Hezbolah, Islamski pokret Uzbekistana, Al Nusra front iz Sirije, kao i druge grupacije u Siriji, a iz Evrope Udruženje muslimana Velike Britanije, Islamska zajednica Nemačke, Muslimanska liga Belgije, Udruženje muslimana Italije, Islamsko udruženje Finske, Udruženje muslimana Ssvedske, britanska Kordoba fondacija, Savez islamskih organizacija Francuske.
Na listi se navodi i CANVAS, koji vodi Srđa Popović, čime je okarakterisana u UAE kao teroristička organizacija. CANVAS je organizacija osnovana 2004. godine, koja iskustva rušenja Slobodana Miloševića nastoji da prenese drugim zemljama u borbi protiv autoritativnih režima. Iz Evrope su usledile oštre kritike organizacija koje su se našle na listi UAE.
Predsedavajući Udruženja muslimana Švedske Omar Mustafa je, švedskoj agenciji TT, kritikovao listu, rekavši da je „smešno da jedan mali režim, koji je poznat za nasilje i zločine protiv čovečnosti, definiše jednu organizaciju evropskog civilnog društva terorističkom“. On je kazao da njegova organizacija nema nikakve veze sa „Muslimanskim bratstvom“, koje se navodi u više navrata na listi i veruje da je njegova organizacija iz osvete zbog stalne kritike zbog hapšenja aktivista za ljudska prava, stavljena na spornu listu

preuzeto sa sajta Blic-a

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s