POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Još jedna velika diplomatska pobeda za Rusiju

Postavite komentar

091114kremlin

Pojam “ izolacije Rusije“ je neuspeh
by The Saker | May 13, 2015
Osim ako ne čitate ruski ili pratite slobodne blogosfere , možda niste primetili, ali nešto veliko se desilo u Rusiji: Kerry, Nuland i velika State department delegacija je otputovala u Soči gde su sastali sa ministrom inostranih poslova Lavrovom, a zatim sa predsednikom Putinom . Sa predsednikom Putinom su proveli više od 4 sata. I ne samo to, već je Kerry dao nekoliko veoma interesantnih izjava, rekavši da sporazum Minsk-2 (M2A) je jedini put napred i da će oštro upozoriti Porošenka protiv ideje o obnovi vojne operacije.
Da bi se reklo da je ovo zadivljujući razvoj bilo bi potcenjivanje.
Za jednu stvar , ovo znači da takozvana „izolacija Rusije“ je sada zvanično završena, čak i za „nezamjenjivo carstvo“ (USA).
Drugo, ovo je, koliko ja znam, prva zvanična potvrda M2A. Ovo je prilično ponižavajuće za SAD s obzirom da M2A je dogovoren , bez Amerikanaca.
Treće, po prvi put SAD je zapravo upozorio Ukronazi huntu protiv vojnog napada. Ovo, u vreme kada su Ukronazis u stanju ratoborne pomame i Porošenka koji je obećao da će ponovo osvojiti ne samo Donjecki aerodrom, već celi Donbas, pa čak i Krim, pokazuje da po prvi put da SAD i Kijev nisu na istoj strani.
Četvrto, SAD su, po prvi put, izjavile da će, ako M2A bude realizovan, sankcije EU i SAD biti ukinute. Interesantno je da Rusi nisu bili ni zainteresovani za raspravu o temi sankcija.
Dakle, šta to sve znači?
U ovom trenutku, ništa posebno.
Amerikanci su užasni pregovarači i u svakom pojedinačnom pregovoru SAD i Rusije oko sukoba u Ukrajini su Rusi potpuno nadigrali njihove američke „geostrateške partnere“ (kvazi-zvanični ironičan Ruski termin koji opisuje Zapad) svaki put. Šta se obično dešava, da Kerry kaže jedno , a zatim se vraća u Vašington i menja svoju pesmu za 180 stepeni. Rusi to znaju i ruski mediji su to naglasili u svojim analizama.
Ipak, SAD mogu cik i onda cak onoliko puta koliko žele, ali realnost neće napraviti cak. Ako ništa drugo, nedavno prisustvo kineskih i indijskih vojnika na Crvenom trgu je pokazala da pojam „izolacije Rusije“ je propao da li to Kerry & Co prihvatili ili ne.
Zatim, tu je prilično zanimljivo ponašanje Nuland, koja je bila sa Kerry-jevom delegacijom , ona je odbila da razgovara sa novinarima i otišla izgledajući prilično nesrećna.
Konačno, brza provera imperijalnih izveštača ( USA mediji i štampa ) otkriva da Imperijalno Odeljenje za propagandu ne zna šta da misli o svemu tome.
Dakle, šta se dešava, stvarno?
Iskreno, ovo je suviše rano da bi se bilo sta zaključilo i, kao što sam rekao, šanse za još jedan SAD „cak“ su veoma visoke.
Ipak, ono što bi * moglo * se dešava je to da su Amerikanci su konačno shvatili neke osnovne činjenice (!):
1. Rusija neće odustati
2. Rusija je spremna za rat
3. Okupirana Ukrajina se urušava
4. Većina sveta podržava Rusiju
5. Cela američka politika prema Rusiji nije uspela
Sve ovo gore navedeno je prilično očigledno i polu upućenom posmatraču, ali za upravu potpuno opijenu carskom oholosti, grubim neznanjem i poricanjem su veoma, veoma bolne realnosti za shvatiti. Međutim, negirajući ih možda, na kraju krajeva, bi SAD mogle biti nuklearno uništene. Kako poznati izraz glasi , ako ti je glava u pesku, dupe ti je u vazduhu.
Tako je moguće da ono što se upravo dešava je prvi znak SAD otrežnjenja i da je ono što je Kerry došao da razjasni sa Lavrovom i Putinom je neka vrsta opcije izlaska a da bi sačuvali svoje lice pred svetom. Ako je tako, onda je ovo terminalna vest za Porošenka jer to znači da su SAD u osnovi bacili peškir sa krajnjim gađenjem sa nakazama na vlasti u Kijevu.
Osim toga, ovo može biti znak da su američki vojni analitičari uzeli veoma negativan pogled na Ukronazi promene uspeha u njihovom planu „Reconquista“ na Donbas . Po odlasku u Rusiju i zvaničnim odobravanjem M2A Kerry može da pošalje poruku Porošenku : zaboravi, to se neće desiti!
Ipak, ja bih snažno upozorio za bilo kakav prevremeni optimizam . Mislim na SAD „cak“ kvazi-sigurnost. Nadam se da „cak“ će biti ograničen u veličini i da, kada se to dogodi, to će biti više kao izlaz , koji bi sačuvao lice Obami nego o poricanju stvarnosti.
Ono što je sigurno je to, da je Rusija dobila još jednu bitku u ovom dugom ratu , i da svi znaci ukazuju na neizbežnog poraza carstva USA.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s