POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Evropa pred trećim svetskim ratom – marširanje trupa na Arktiku

Postavite komentar

us-wants-arctic-resources-.si

Peter Orzechowski

Kopp Online

 
Kada je zamenik komandanta ruske avijacije i svemirskih snaga, Kiril Makarov, nedavno izjavio da vojska stacionira odbrambene sisteme od tipa Panzir na Arktiku, mediji su izveštavali o novom poglavlju pogoršanja sukoba u ovoj resursima bogatoj regiji. Ali ono što je jedva privuklo pažnju je da Makarov je istakao da je reč o zaštiti severnog krila zemlje. U običnom jeziku to znači da Rusija očekuje NATO napad na Rusiju.
U okviru priprema za mogući napad NATO Rusija želi da prebaci čak i lovačke avione tipa MiG-31 u region. Na ostrvu Novaia Zemlia u severnom plarnom moru planiran je sistem za rano upozoravanje. Na arhipelagu, Franz Josef land gradi se pomorski objekat. U blizini granice sa Norveškom stacionirana Severna flota takođe planira u regionu istočno od Spitsbergen gradnju više „objekata“, izjavio je portparol vojske Vadim Serga novinskoj agenciji Tass.
Ali, general-major Makarov je rekao još jednu odlučujuću – i u izjavi zanemarenu rečenicu : Za samo pet godina američke krstareće rakete programa „Prompt Global Strike“ 8000 biće spremne za akciju – takođe i protiv Rusije.
Baš ovaj razvoj događaja sam opisao u mojoj knjizi „Treći svetski rat – bojno polje Evropa“ (Der Dritte Weltkrieg – Schlachtfeld Europa). Ali ono što me iznenađuje je : iz čiste želje za mir, ne realizujemo marširanje trupa u svim regionima Evrope. Kao sada u Arktiku.
U knjizi sam napisao: „Rusija osigurava sve intenzivnije ovu obećavajuću regiju opet i tu mora imati sve poluge za zaštitu svoje bezbednost i svojih nacionalnih interesa“, rekao je Putin 2013 godine na sastanku ministarstva odbrane.
Ruska mornarica je ponovo nastavila patrole na Arktiku u septembru 2013 posle više od 20 godina pauze. Kako je tada poručeno iz Moskve, nastavak vojnog prisustva,je prva faza razvoja severoistočnog prolaza i susednih arktičkih regiona koju je naredio predsednik Vladimir Putin
U oktobru 2013, zanemareni aerodrom Temp počeo je sa radom na novo sibirskim ostrvima ponovo. Prema rečima ministra odbrane Šojgu sedam severnih aerodroma su obnovljeni. Osim toga, Rusija želi da na važnim transportnim putevima patroliraju brodovi ledolomci i svoj arktički region štite sa radarima za rano upozoravanje.
Dana 15. oktobra 2013. godine Ruska novinska agencija RIA Novosti su objavile: specijalne jedinice Ruske vojske su po prvi put isprobali novu taktiku za borbu na Arktiku. Oleg Kočetkov, portparol Ruske vojne oblasti Zapad, izjavio je Ruskoj novinskoj agenciji, izviđačke jedinice specijalnih snaga počeli su na Kola poluostrvu na krajnjem severu Rusije jedan eksperiment: Novi program simulira borbene operacije u planinskom polarnom regionu.
»Borbeni trening sa elementima planinarenja u uslovima ekstremnog severa su novo iskustvo za izviđačke jedinice koje normalno treniraju u planinama na jugu Rusije“, izjavio je Kočetkov. Prema vojnim izvorima obuka uključuje praktične veštine preživljavanja kao što su pronalaženje vode i hrane, postavljanje kampa i neuočljivi prelazak naseljenih područija.
Rusija je sebi postavila za cilj da do 2020. godine stvori kombinovanu vojnu grupaciju na Arktičkom regionu, koja bi trebala da sadrži jedinice vojske, carine i obalske službe . „Arktička Vojska“ je dizajnirana da zaštiti ruske političke i ekonomske interese u regionu i vojnu bezbednost zemlje, kaže se zvanično .
Zanimljivo je uz ovo poruka ruske novinske agencije RIA Novosti 7. maja 2014. godine u kojem se navodi: Pentagon, prema američkom sekretaru odbrane Chuck Hagel namerava da u Arktičkom regionu, gde postoji potencijal za sukob, pojača prisustvo.
„Topljenje gigantskih ledenih masiva nudi mogućnosti za otvaranje novih morskih puteva i istraživanje prirodnih resursa za energetsku industriju i otvara potencijal za konflikt na Arktiku“, rekao je Hagel u Čikagu na sastanku Council on Global Affairs, navode RIA Novosti. „Ministarstvo odbrane učvršćuje svoje prisustvo u regionu i ispituje pitanje koje opcije će nam biti potrebne za aktivnosti u ovoj oblasti u budućnosti“, rekao je načelnik Pentagona.

Novo izdanje Hladnog rata
Samo pre godinu dana Rusija je održala manevar u Arktiku. Transportni avioni Il-76 prevezli su velike količine vojne opreme na novo sibirska ostrva. Krajem prošle godine, zatim je osnovan komandni centar sever , koji će uskoro komandovati dve nove Arktik brigade sa ukupno 6.000 vojnika iza polarnog kruga . Prvi 3.000 ljudi su sada stacionirani u bivšoj Sovjetskoj bazi Alakurtti u blizini finske granice.
Sa tim će jedan objekat Hladnog rata se ponovo reaktivirati, kome je u svoje vreme pripisivan centralni značaj. Generali u Moskvi su očekivali u slučaju nuklearnog rata da bi Vašington rakete na SSSR ispalio preko Severnog mora. Kada se činilo da pretnja posle nije postojala i pošto nije bilo novca za održavanje, Moskva je tada napustla baze nakon raspada SSSR-a.
Sada su ponovno aktivirane. Aerodrom na Novo sibirskim ostrvima je popravljen, još jedan u arhipelagu Novaia Zemlia, pored koje je Sovjetski Savez testirao svoje nuklearne bombe. Da bi otkrili napad SAD na vreme, novi radari i presretači biće izgrađeni najavio je Makarov (vidi gore). Ovim se nadopunjuje nadogradnja na zapadnoj granici. U martu Ministarstvo odbrane je najavilo da su rakete Iskander prebačene u Kaliningrad region. One mogu biti opremljene sa nuklearnim bojevim glavama.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s