POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Turska je uništila Rusku nadu o saradnji sa zapadom

Postavite komentar

Prp9u7JD_400x400

Paul Craig Roberts
http://www.paulcraigroberts.org
Tursko ničim izazvano obaranje jednog ruskog vojnog aviona iznad Sirije postavlja zanimljiva pitanja. Čini se malo verovatno da će turska vlada počini ratni čin protiv mnogo jačeg suseda, osim ako Vašington nije odobrio napad. Turska vlada nije vrlo kompetentna, ali čak i nesposobni znaju bolje od toga nego da se stave u poziciju suočavanja sa Rusijom potpuno sami.
Ako je napad dogovoren sa Vašingtonom, Obama je bio zaobilđen od strane Neokonzervativaca koji kontrolišu njegovu vladu, ili je Obama i sam saučesnik? Jasno je da su neokonzervativci uznemireni sa pozivom Francuskog predsednika za jedinstvo sa Rusijom protiv ISIS i lako su mogli da iskoriste svoje veze u Turskoj da organizuju događaj koji bi Vašington mogao iskoristiti kako bi sprečio saradnju sa Rusijom.
Saučesništvo Vašingtona je svakako indikovano, ali nije u potpunosti isključeno da su se dobro situirani Turci, koji kupuju naftu od ISIS osvetili Rusiji za uništavanje njihovih investicija kamiona cisterni i profitabilnog poslovanja. Ali ako napad ima privatne ili polu-privatne korene u vezama između gangstera i vojske, da li bi predsednik Turske opravdavao obaranje sa takvim lažnim osnovama kao što je „nacionalna odbrana“? Niko ne može da poveruje da je jedan ruski avion pretnja za bezbednost Turske.
Ne očekujte da se medijske kurve osvrnu na takva pitanja. Medijske kurve , poput BBC-jevog dopisnika iz Moskve Sarah Rainsford, vrte priču da gubitak ruskog aviona, a ranije i putničkog aviona, dokazuje da je Putinova politika vazdušnih udara protiv ISIS omanula jer Rusi nisu sigurniji.
Odgovori na obaranje su takođe zanimljivi. Iz onoga što sam čuo na Obaminoj konferenciji za novinare , Obamina definicija „umerenih sirijskih pobunjenika“ obuhvata sve ekstremističke džihadističke grupe, kao što su al Nursa i ISIS , koje su u fokusu ruskih napada. Samo Asad je ekstremista. Obama , sledeći NEOCON liniju, kaže da Asad ima previše krvi na svojim rukama da bi mu se dozvolilo da ostane predsednik Sirije.
Obama nije specifičan o „krvi na Asadovim rukama“, ali mi možemo biti. Ta krv je krv ISIS snaga koje napadaju sirijsku vojsku. Obama ne pominje krv na rukama ISIS, ali čak i novinarske kurve su nam rekli horor priče povezane sa krvlju na rukama ISIS, sa kojima je Obama saveznik.
A šta je sa krvlju na rukama Obame? Ovde govorimo o velikoj količini krvi: krv čitavih zemalja-Libija, Avganistan, Jemen, Sirija, i krv etničkih Ruskih stanovnika Ukrajine koju je Obamina marionetska vlada u Kijevu prolila , da se ne zaboravi palestinska krv prolivena od strane Izraela koristeći snabdevanje oružjem od strane USA.
Ako krv na rukama Asada diskvalifikuje Asada iz kancelarije, mnogo veća količina na Obaminim rukama diskvalifikuje Obamu. I Kamerona. I Hollande. I Merkel . I Netanjahua.
Tokom celog Vašington orkestriranog sukoba na Bliskom istoku, Africi i Ukrajini, Ruska vlada je razumno govorila i odgovorila na diplomatski način na mnoge provokacije. Ruska vlada se oslanjala na evropske vlade misleći da Evropi ne koriste sukobi generisani od strane Vašingtona i odvajaju se od politike koja je protiv njihovih interesa. Ali Evropa je pokazala da je skupina američkih vazala, a ne nezavisnih država koje imaju nezavisne spoljne politike.
U svojoj kampanji protiv ISIS u Siriji, Ruska vlada oslanjala se na sporazum sa zemljama NATO-a kako bi se izbeglo angažovanje u vazduhu. Sada je Turska prekršila taj sporazum.
Ja ću biti iznenađen ako Ruska vlada ikkad više bude imala poverenje u reči Zapada i bilo kakvu nadu u diplomatiji sa Zapadom. Do sada bi trebalo da su Ruska vlada i Ruski narod naučili da Wolfowitz doktrina misli ono što kaže i da je na snazi protiv Rusije.
Iz ukrajinskih napada na dalekovod na Krimu i nestanak struje koji pogađa Krim, Ruska vlada je takođe uvidela da marionetska vlada Vašingtona u Kijevu namerava dalji sukob sa Rusijom.
Vašington je jasno dao do znanja od samog početka da je fokus Vašingtona na svrgavanju Asada, ne ISIS. Uprkos navodnom napadu na Francusku od ISIS, press portparol američkog Stejt departmenta, admiral John Kirby, rekao je da Rusija ne može biti član koalicije protiv ISIS dok Rusija ne prestane dda podržava Assada.
Do te mere u kojoj obaranje ruskog vojnog aviona ima srebrnu postavu, incident je verovatno spasio rusku vladu od koalicije u kojoj bi Rusija izgubila kontrolu nad svojim ratom protiv ISIS i morala bi da prihvati poraz kao što je Asadovo uklanjanje.
Sve ovo vreme Ruska vlada je držala jake karte kojima nije igrala, verujući umesto toga diplomatiji. Diplomatija je sada pokazala da je slepa ulica . Ako Rusija ne zaigra pravu igru i ne počne da igra svoje jake karte, Rusija će biti poražena.
Dodatak: moj prijatelj, George Abert, predložio je razlog zašto su Turci oborili Ruski lovac-bombarder iznad Sirije. Rusi imaju tehnologiju koju su nedavno demonstrirali protiv najnovije američke antiraketne krstarice i Izraelskih US borbenih aviona. Tehnologija gasi komunikacijske sisteme neprijateljskih snaga, ostavljajući ih slepim. On se pita da li je Ruski avion je oboren u cilju podsticanja Rusije da koristi svoju nepoznatu tehnologiju kad god su Ruski avioni u neposrednoj blizini NATO-a i Izraelskih aviona. On se kladi da SAD šalju svaki Raven i ELINT specijalistu u region u nadi da će Rusija upotrebom ove tehnologije im omogućiti da nauče dovoljno o ​​sistemu da kopiraju ili nauče kako da ga blokiraju.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s