POKORENA PLANETA

Znanje je put do slobode. Sloboda nema alternativu.

Rat je na horizontu : da li je prekasno da se zaustavi?

Postavite komentar

Prp9u7JD_400x400

Paul Craig Roberts
http://www.paulcraigroberts.org/
Jedna lekcija iz vojne istorije je da kada počinje mobilizacija za rat, potreban je samo jedan impuls i situacija se odvija nekontrolisano.
To može biti ono što se neprepoznato odvija pred našim očima.
U svom govoru 28. septembra na 70. godišnjicu Ujedinjenih nacija, Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija više ne može tolerisati ovakvo stanje u svetu. Dva dana kasnije, na poziv Sirijske vlade Rusija je počela rat protiv ISIS.
Rusija je brzo bila uspešna u uništavanju ISIS skladišta oružja i pomažući sirijsku vojsku da vrate ISIS zauzete teritorije. Rusija je takođe uništila na hiljade naftnih kamiona cisterni , čijim sadržajem se finansira ISIS transportujući ukradenu sirijsku naftu u Tursku gde je prodata porodici sadašnjeg gangstera koji vlada Turskom.
Vašington je bio uhvaćen nespreman Ruskom odlučnosti. U strahu da će brz uspeh takve odlučne akcije od strane Rusije obeshrabriti Vašingtonove NATO vazale da nastavle da podržavaju rat Vašingtona protiv Asada i Vašingtonovo korišćenje njihove marionetske vlade u Kijevu da izvrši pritisak na Rusiju, Vašington je organizovao sa Turskom da obore Ruski lovac – bombarder uprkos sporazumu između Rusije i NATO-a da ne bi bilo vazdušnih susreta u oblasti Ruskih vazdušnih operacija u Siriji.
Iako negira svu odgovornost, Vašington koristi slab intezitet odgovora Rusije na napad, za koji Turska se nije izvinila, da uveri Evropu da je Rusija tigar od papira. Zapadne medijske kurve su razglasile: „Rusija tigar od papira“. http://www.wsj.com/articles/turkey-shoots-down-a-paper-tiger-1448406008
Odgovor niskog inteziteta Ruske vlade na provokaciju, Vašington koristi da uveri Evropu da ne postoji rizik da nastave da vrše pritisak na Rusiju na Bliskom istoku, Ukrajina, Gruzija, Crna Gora i drugde. Napad Vašingtona na Asadovu vojsku se koristi da ojača uverenje evropskim vladama da je uračunato da odgovorno ponašanje Rusije da se izbegne rat je znak straha i slabosti.
Nejasno je u kojoj meri su Ruske i Kineske vlade shvatile da njihove nezavisne politike, potvrđene od strane Ruskih i Kineskih predsednika 28. septembra, Vašington smatra kao „egzistencijalnim pretnjama“ američkoj hegemoniji.
Osnova američke spoljne politike je obaveza da se spreči uspon sila sposobnih da ograniče jednostrane akcije Vašingtona. Sposobnost Rusije i Kine da to urade ih čini metama .
Vašington nije u suprotnosti sa terorizmom. Vašington namerno stvara terorizam dugi niz godina. Terorizam je oružje koje Vašington namerava da iskoristi za destabilizaciju Rusije i Kine takošto će ih izvesti u muslimanske populacije u Rusiji i Kini.
Vašington koristi Siriju, kao što je nekada Ukrajinu, da pokaže Rusku nemoć Evropi i Kini, kao impotentna Rusija je manje atraktivna za Kinu kao saveznika.
Za Rusiju, razuman odgovor na provokaciju je postao odgovornost , jer podstiče više provokacija.
Drugim rečima, Vašington i lakovernost njegovih evropskih vazala stavili su čovečanstvo u vrlo opasnu situaciju, kao jedini izbor koji ostaje Rusiji i Kini je da prihvate američko podaništvo ili da se pripreme za rat.
Putin mora biti poštovan za stavljanje veće vrednosti na ljudski život nego što to čini Vašington i njegovi evropski vazali, izbjegavanjem vojnih odgovora na provokacije. Međutim, Rusija mora da učini nešto da zemlje NATO budu svesne da postoje ozbiljne posledice podržavanjem agresije Vašingtona protiv Rusije . Na primer, ruska vlada može da odluči da nema smisla da prodaje energiju evropskim zemljama koje su de facto u stanju rata protiv Rusije. Sa zimom na pomolu , Ruska vlada mogla bi da objavi da Rusija ne prodaje energiju zemljama članicama NATO-a. Rusija će izgubiti novac, ali to je jeftinije od gubitka suvereniteta ili rat.
Da biste prekinuli sukob u Ukrajini, ili da eskalira do nivoa izvan spremnosti Evrope da učestvuje, Rusija bi mogla da prihvati zahteve secesionističkih pokrajina da se ujedine zajedno sa Rusijom. Tako ako bi Kijev nastavio konflikt, Ukrajina bi morala da napadne Rusiju .
Ruska vlada se oslanjala na odgovorne, ne provokativne odgovore. Rusija je preuzela diplomatski pristup, oslanjajući se na evropske vlade da dođu do pameti, i shvate da se njihovi nacionalni interesi razilaze sa onima iz Vašingtona, i prestanu da omogućavaju hegemonijsku politiku Vašingtona. Politika Rusije nije uspela. Da ponovim, odgovor slabog inteziteta od strane Rusije, su koristili Vašingtonu da naslika Rusiju kao tigra od papira kojeg niko ne treba da se plaši.
Preostaje nam paradoks da odlučnost Rusije da izbegne rat vodi direktno do rata.
Bez obzira da li Ruski mediji, Ruski narod, i celovitost Ruske vlade ovo shvataju, to mora biti jasno Ruskoj vojsci. Sve što treba Ruski vojni lideri da urade je da pogledaju sastav NATO snaga poslatih da se „bore protiv Isis.“ Kako George Abert primećuje, američki, francuski i britanski avioni koji su bili rasporedjeni su borbeni avioni čija je svrha vazduh – vazdu borbi, ne kopneni napad. Borbeni avioni nisu raspoređeni da napadnu ISIS na terenu, nego da ugrozi ruske lovce -bombardere koji napadaju ISIS kopnene mete.
Nema sumnje da Vašington vodi svet ka Armagedonu, a Evropa to omogućava. Vašingtonove kupljene marionete u Nemačkoj, Francuskoj, i Velikoj Britaniji su ili glupe, ravnodušne, ili nemoćni da pobegnu iz stiska Vašingtona. Ukoliko Rusija ne mogne probuditi Evropu, rat je neizbežan.
Da li su totalno zlo, glupavi NEOCON ratni huškači koji kontrolišu američku vladu naučile Putina da je rat je neizbežan? https://www.youtube.com/watch?v=9QxWYIAtCMU#action=share

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s